Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Pászka Lehel Ex Libris Díja - díj a Székelyföldre

 

PÁSZKA LEHEL, A KIVÁLÓ SZÉKELY LOVASÍJÁSZ is díjat kap A Magyar Művészetért 45. gáláján, június 3-án Budapesten: Gubcsi Lajos EX LIBRIS DÍJÁBAN részesül.
Íme. a díjazottak teljes névsora a Trianon előestéjén megrendezendő ünnepen, melynek címe:
ÜZEN A KÁRPÁT-MEDENCE.
A Magyar Művészetért Díjrendszer jubileumi, 45. gálája 2020-2022 - A díjazottak
Zrínyi Ilona-díj
Ficzere Andrea
A Magyar Művészetért Díj
Kiss-B. Atilla Erdély
Kő Boldizsár
Szőke Miklós Gábor
Magyar Rádió Gyermekkórus
Pál István „Szalonna” Kárpátalja
Párkányi Raab Péter
Rátóti Zoltán
Kiss János balettművész
Árpád fejedelem-díj
Partiumi Keresztény Egyetem Erdély
„Farkasok” - Mónus József a Farkas, Mónusné Ruszin Anna Mária, Prokaj Kiara Felicia, Mónus László József
A Színész Díj
Dimény Áron Erdély
Ex Libris Díj
Pászka Lehel Erdély
Harag György Társulat Erdély
Fábián Zoltán Erdély
Csíky Csengele Erdély
Türei Lengyel László Erdély
Bíró Gáspár Erika Erdély
Péterfy Lajos és Gáll Annamária Erdély
Tokay Rozália posztumusz Erdély
Iochom István Erdély
Szigeti László posztumusz Felvidék
Kevicky Tünde és Bittera Sophie Iman, Farkas Olivér, Kovács Alma Virág és Navrátil Amira Felvidék
Szeredy Krisztina Felvidék
Kovalcsik Cirill Zoltán Felvidék
Falath Zsuzsanna Felvidék
Karaffa Attila Felvidék
Dunajszky Éva Felvidék
Oriskó Norbert
Polgár Hajnalka
Vörös Róbert Délvidék
Németh Ernő Délvidék
Vicei Károly Délvidék
Tarpai Viktória Kárpátalja
Smuk András Ausztria
Petőfi Városának - Kiskunfélegyházának
Csoóri Sándor „Sündi”
Varga Klári
Polgár Julianna
Maráz Zsuzsanna
Bódis Tamás
Szőnyi Ferenc
Mányoki Attila
Rakonczay Gábor
Lóránt Károly
Victor István és felesége
Borvendég Zsuzsa
Terék József
Hévízgyörk 550 éves ÖregtemplomaLehet, hogy egy kép erről: 1 személy, ló és szabadtéri

 

További hírek
SZÉKELYFÖLD, HÁROMSZÉK, EGY IGAZI SZÉKELY FALU, SZERÉNYEN AD OTTHONT A CSODÁLATOS ALKOTÁSOKNAK: A KÖZEL 700 ÉVVEL EZELŐTT, KÖZVETLENÜL A TATÁRJÁRÁS UTÁN ÉPÜLT TEMPLOM (ma Szent Imre-templom) falait ugyanabban az időben festett freskók díszítik - egyébként szerte a Kárpát-medencében restaurálták azóta a középkori magyar templomok azonos stílusú és témájú, főleg Szent László legendáját megörökítő festmények. Gelence a legjelentősebbek közé tartozik. Amikor az ember belép a kis erődítményhez hasonlító falak, a kis kapu és az épület ajtaján, azonnal bent találja magát 1100 magyar évben. Gyerekeim először találkoztak e távoli, fenséges múlttal.Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember, álló emberek és belső tér

 

Múlt hétvégén Nyárádszeredában, a Nyárádi Fesztivál keretében adtuk át az Ex Libris Díjat a kiváló székely, sepsiszentgyörgyi lovasíjásznak, Pászka Lehelnek, aki egyébként 5 évvel korábban, A Magyar Művészetért 2017-es kézdivásárhelyi gáláján részesült egy másik díjunkban, az Árpád fejedelem-díjban.
Nagyon köszönöm én is díjam ünnepélyes átadását nyárádi barátaimnak, Pászka Lehelnek az életútját, csak így tovább. S a nyárádszeredai polgármester úrnak, Tóth Sándornak a figyelmességet, hogy kérésemre személyesen átadta díjamat - miközben magam akkor éppen Szörcsén, a református templomban nyújtottam át hasonló díjat Csíky Csengelének. Így volt a díj segítségével is együtt szibolikusan azokban az órákban Háromszék és Nyárád - így is, s még sok másképpen, hisz az ott, ez ott egy igaz magyar, igaz székely föld - hajrá, Székely Barátaim!

 

 


Gubcsi Lajossal
Szeretettel ajánlom mindenki figyelmébe, velem készült interjú a jún. 3-i MM-gáláról, általában A Magyar Művészetértről.


  Ex Libris Díjam a 2022-es Magyar Művészetért Gálán kivetítve - és a Corvinus Néptáncegyüttes zenekara - a díjazott Polgár Julianna fotóarchívumábólLehet, hogy egy kép erről: 2 ember, emberek hangszerrel és belső tér


A GÁLA
TRIANONRA EMLÉKEZVE ÉS EMLÉKEZTETVE nyitottuk meg ma a Vándorúton - A Magyar Művészetért Élőtárlata kiállítást ÉS az "ÜZEN A KÁRPÁT-MEDENCE" nevű jubileumi, 45. gálánkat.
Mindkettőről önálló, jelentős film készül. ITT A HELYE, hogy ez utóbbiért köszönetet mondjak a B&L Line filmcégnek és a Magyar Művészeti Akadémiának - művészek és díjazottak e páratlanul sokszínű és jelentós fórumát nélkülük nem tudtuk volna érdemi módon megörökíteni a jövő számára.
Egy töredék a bevezetőmből: "azokért a magyarokért szólt a harangunk is e percekben,s azokért szól a gála, és minden díjazott minden tette, akiket elszakítani véltek tőlünk – csak határkerítést és határkövet raboltak, anyaföldet nem, magyar nemzetet nem"-
Párját ritkító ünnepi műsort teremtett a színpadra a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Kiss-B. Attila, Ádám és az Erdőfű együttes, Meister Évi, Schramek Géza, filmjével és szavaival Mónus József Fehér Farkas. Fábián Zoltán, a Mendicus Tamburazenekar, a felvidéki Kevicky Tünde és énekestanítványai, a Corvinus Néptáncegyüttes.
Köszönöm olvasóim figyelmét hetek óta tartó tájékoztatásunk iránt, e figyelem erősített.
Hihetetlen mennyiségű - és minőségű - fotó- és filmfelvétel készült, de Csáky Pál oldaláról vettem át, íme: így kezdődött, a Magyar Rádió Gyermekkórusával, akik A Magyar Művészetért Díjban is részesültek.
És íme még: a nagyszerű szobrászművész, Szórádi Zsigmond gyors filmtudósítása ugyanarról

TRIANONRA EMLÉKEZVE ÉS EMLÉKEZTETVE nyitjuk meg ma a Vándorúton - A Magyar Művészetért Élőtárlata kiállítást ÉS az "ÜZEN A KÁRPÁT-MEDENCE" nevű jubileumi, 45. gálánkat.
Mindkettőről önálló, jelentős film készül. ITT A HELYE, hogy ez utóbbiért köszönetet mondjak a B&L Line filmcégnek és a Magyar Művészeti Akadémiának - művészek és díjazottak e páratlanul sokszínű és jelentés fórumát nélkülük nem tudtuk volna érdemi módon megörökíteni a jövő számára.
Köszönöm olvasóim figyelmét hetek óta tartó tájékoztatásunk iránt, e figyelem erősített.