Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A szent életű Márton Áron
Szép gondolatokat idéz Virt László arról, hogyan fejezte ki Karácsonnyal és a modern időkkel kapcsolatos érzéseit Márton Áron a kolozsvári Szent Mihály templomban napra 85 esztendeje,1936. december 25-én: "A külső gazdagodással és haladással nem járt együtt a lélek gyarapodása. Leszegényedtünk, mert a betlehemi barlang tanítását nem értettük meg."
A szegények - későbbi - püspökének szobrát a román hatóságok azzal akarták megalázni 15 évvel ezelőtt, hogy nem engedték felállítani ott. Kolozsváron. Alkotói, Bocskay Vince és a szobrot kiöntő Györfi Sándor megkértek, hogy válaszul helyezzük el nálam, A Magyar Művészetért Szoborkertjében, ami 2007-ben, Tempfli József váradi püspök áldó szavaival meg is történt. Évekig adott méltóságot itt mindenkinek - míg aztán végre engedtek a románok, és felszentelték a Szent Mihály templom kertjében.
Képünkön Márton Áron itt nálunk, illetve Bocskay Vince és Hegedűs Lóránt református püspök beszéli meg Márton Áron életét az ünnepi alkalmon.

Kapcsolódó galériák:
    203

További hírek
A Magyar Kultúra Napja alkalmából kerestük a nagy nyilvánosság bevonásával azt a személyt, aki önzetlenül és töretlenül támogatta A Magyar Művészetért Díjrendszert saját szellemi erejével az elmúlt évtizedekben.
Végül nem egy, hanem három kiváló emberre esett a választás: Csáky Pál Felvidék, Székely Emese Erdély, dr. Nagy Endre Magyarország. 
Tiszteletünk jeléül átnyújtjuk nekik Gubcsi Lajos: Tánc a pokol tornácán - Magyarország 1514-1526 című történelmi regénye új, idei kiadásának dedikált kötetét.
S egyébként tehetnénk ezt végtelenített sorrendben: Kő Pál, Kobzos Kiss Tamás, Meister Évi, Borsos Géza, Szórádi Sándor, Györfi Sándor, Kő Pál, a Herendi Porcelánmanufaktúra egykori és jelenleg vezérigazgatója, Kovács József és dr. Simon Attila, Balogh Miklós, Marjay Gyula, Antal Ágnes és Imre, Tari István, Rencsényi Hajnal, fiam, Gubcsi Lajos Levente, Oláh Péter...
A Magyar Művészetért Díjrendszer nem egyesület, nem alapítvány, hanem teljesen más: egy közösségi eszme tisztán privát alapon, amely sokakat fog össze, díjazottai alkotják azt a privát, baráti közösséget, amely immáron 35. évét járja, mintegy 1550 átadott díjjal szerte a világon, főleg magyaroknak, de a magyarokat szerető külföldieknek Japántől Finnországig.
A képen Nagy Endre, Kő Pál és Györfi Sándor A Magyar Művészetért Szoborkertjében tartott gálán.

A Nagy Sinkovits
Éppen ma van 21 éve, hogy elhunyt. Dór oszlop a magyar színjátszásban.
1987-ben alapítottam A Magyar Művészetért Díjat a Magyar Ifjúság c. hetilappal közösen. Kuratóriumot választott az olvasó közönségünk, Sinkovits lett az első elnök. Az első díjátadás 1988-ban volt a Nemzeti Színházban, az ünnepi gondolatokat Sinkovits Imre adta elő, erről is szól a mellékelt, korhű videofilm. Az ünnepre Sütő András Advent a Hargitán című drámája előtt került sor.
https://www.youtube.com/watch?v=8FKjlRuJAc4
Sinkovits Imrének 2000-ben nyújtottuk át ékességünket, A Magyar Művészetért Díjat. Szokásainktól eltérően nem a Károlyi-palotában, a rendes évi gálánkon, hanem színészi otthonában, a Nemzetiben, előadás közben, nézői ováció közepette.
Kő Pált kértem meg a díj átadására. Két nagy ember őszinte találkozása volt az a pillanat. 2020 nyara óta ő is ott van fent, megérdemlik igaz, közös barátságukat.
A fotó az Advent jelenete, Sinkovits és Kubik Anna.Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy és álló

AZ A BIZONYOS MAGYAR MŰVÉSZETÉRT DÍJ - idén 35 éves.
Testi formája 2006 óta egy kivételesen szép. áttört, aranyozott, kivételesen szép herendi alkotás, amely kifejezetten erre a célra készült - persze mely herendi alkotás nem kivételes?!. (Gubcsi Előd fotója)
1987 és 2005 között Ötvös Nagy Ferenc aranyozott tűz-sodronyzománc érme volt a díj, természetesen mindegyik egyedi, kézi alkotás.
E díjból a 35 év alatt 365 díjat adtunk át. A Magyar Művészetért Díjrendszer emellett további 15 díjból áll. Az évtizedek alatt összesen közel 1550 díjat nyújthattunk át. Másik két leggyakoribb díjunk az Ex Libris Díj és a Bartók Béla-emlékdíj, s kiemelkedik az Árpád fejedelem-díj gyakorisága is. Sorban utolsóként - 2013-ban - alapított díjunk a Zrínyi Ilona-díj.

Éppen 17 éve, 2004. december 27-én hunyt el Bessenyei Ferenc, korának - Sinkovits-csal, Latinovits-csak - legnagyobb színésze, A Nemzet Színésze, kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Ugyanezen a gálán részesült díjunkban pl. Csoóri Sándor, Jankovich Marcell is.
Közvetlenül, napokkal halála előtt nyújtottam át neki A Magyar Művészetért Díjat a Károlyi-palotában rendezett gálánkon. Ugyanezen a gálán részesült díjunkban pl. Csoóri Sándor, Jankovich Marcell is. Nyoma sem volt betegségnek, bajnak, íme, az akkori videointerjú, tisztelettel ajánlom:
https://www.youtube.com/watch?v=I94htxJOSZE&t=1sBessenyei Ferenc honlapja–Élete

Székelyföld térképek