Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Rettenetes
BEHUNYOM A SZEMEMET, HOGY NE TUDJAM ELKÉPZELNI...
Idézem Teleki Júlia szörnyű emlékét - s hogy világossá tegyem, mit gondolom, előre idézem szavaimat, amit az ő bejegyzéséhez fűztem:
GL: A "megbékélés napja" üres hazugság így, nyakkendős tánc az illemparketten. SOHA nem szabad elfelejteni, amit velünk tettek ott. Mert igen, velem is tették, bár nem én voltam az áldozat. De minden magyarral tették, éppen ezt akarták. Én egyébként azok közé tartozom, akik ezt megbocsátani nem akarják és nem tudják.

Teleki Júlia bejegyzése:
1945 január 23
Hetvenöt évvel ezelőtt, ezen a napon űzték ki a magyarokat Csúrogról a szerb lakósok, puskával a kezükben, minden magyar házba bementek, és szó szerint kihajtották a megfélemlített magyarokat.
Azon a reggelen mínusz húsz fok volt és térdig érő hó. Élelem és meleg ruha nélkül indították el az átfagyott asszonyokat, gyerekeket öregeket Járek felé keresztül a havon. Akik nem tudtak menni, azt puskatussal biztatták. Csak néhány kisbabás családot raktak a tehervagonba, aminek nem volt teteje Az első áldozat egy kisbaba volt, aki megfagyott az édesanyja karján.
1944 őszén kivégezték a magyar férfiak többségét, és minden magyart háborús bűnösnek nyilvánítottak. Így lettem én is egy évesen háborús bűnös. Vajon kit bánthattam én?
Miután kiűztek bennünket a szülőfalunkból, még azon a tavaszon ledöntötték a katolikus templomot és felszántották a katolikus temetőt. háborús bűnös. Magyartalanították Csúrogot. Beköltöztek a házainkba, vagy eladták, Azóta is használják a magyarok földjét, de kárpótlást azóta sem kaptunk.
Tudom, hogy megtartottuk a megbékélés napját, aminek én nagyon örülök, de csak akkor lehet igazi megbékélés, ha megismerjük a történelemnek ezt a véres eseményét is. Meg kell tanítani az iskolákban szerbeknek magyaroknak egyaránt azt is ami 1944/45-ben történt, mint ahogy megtanultuk az 1942-es eseményt. Azért, hogy soha többé ne történjen meg.Kártalanítani kell az elűzött, kifosztott embereket. És még valami. MI még mindig várjuk a bocsánatkérést.

Díjaink közül Teleki Júliának az Árpád fejedelem-díjat a Zentán 2010-ben tartott gálánkon, Zrínyi Ilona-díjunkat pedig 2013-ban Budapesten nyújtott gálánkon adtuk át.
További hírek
10.000 EZ IS, ez a könyv, éppen most!
Elérte a bűvös letöltési számot Magyarország 1000-1100 évvel ezelőtti örténelmi, Kárpát-medencei szerepéről 10 éve általam szerkesztett könyv, melyet a HM Zrínyi Média Kft. adott ki akkor.
Gubcsi Lajos (szerk.): 1000-1100 years ago – Hungary in the Carpathian Basin
És ha már, akkor legyen itt ennek magyar nyelvű alapváltozata is ugyancsak 10 évvel ezelőttről, annak letöltése viszont már 22.827
Gubcsi Lajos (szerk.): 1000-1100 évvel ezelőtt – Magyarország a Kárpát-medencében
Egy hete a Summa című lírai regényem lépett túl a 10.000-en.

 

Gubcsi Lajos:
Azért írom, hogy ne lehessen így...!
bomlasztó vírusvilág
némán, csendesen úszik köztünk a méla béke
félszegen hallgatjuk fáradt szíve dobbanását
erőnk nincs már vitára, zajra, jog se tévedésre
ismeretlen ellenség fokozta le a testünk izzását
látásunknak nincs éle. a szemünk csak hunyorog
a vad hullámok elcsitultak, bentről kifelé fújtatunk
tompán érti meg a fényt az ész, a száj lassan mozog
futnánk, vágtatnánk előre - béklyót dob ránk az agyunk
mint a fekete-fehér fotókon: élesebb a ténynél a világ
és a filmes trükk-vágó keze alatt visszafelé mozgunk
két lépés volt előre! - de hátra botlik mindkét balláb
kik egy voltunk ketten egykor, jaj, ismét ketté foszlunk
(2021. 04. 26.)

 Pin on The Greatest


AZ ÉN SUMMÁM - KI LESZ A 10.000.?!
E percben 9999-en töltötték le albumomat az Országos Széchényi Könyvtárban, ami addigi létem nagy summázata versben, prózában.
Gubcsi Lajos: Summa - 55 évem ha ha 110 lesz - Lírai regény
(A fotón: egyik könyvbemutatóm szülővárosomban, Kiskunfélegyházán)Lehet, hogy egy kép erről: 7 ember, köztük Otilija Milanovic, Ferenc És Zsuzsanna Mészáros és Zoltán Drotleff

 A MAGYAR NYELV EREJE...

Az a bizonyos nagy Magyarország az anyaföldünk.
A magyar nyelv az anyanyelvünk.
Így országunk és nyelvünk a mi közös, nemzeti anyánk.
Április 23. a Magyar Nyelv Napja. Titkos, ki nem mondott, belül hordozott nemzeti ünnep, ha belegondolunk...

 Lehet, hogy egy kép erről: 10 ember, gyermek, álló emberek és szabadtéri


MINT HA MA TÖRTÉNT VOLNA. IDŐUTAZÁS.
150 év, istenem! A Petőfi gimi Félegyházán.
Felkértek az évfordulóra emlékezni, elmondtam, milyen is lehettem akkor, a gimiben. Arckép egy gyerekről 73 éves szemmel, videón. Köszönöm, Félegyháza. S köszönöm a figyelmet, Olvasóm, a közös időutazást.


 PÓTOLHATATLANOK.

Most TÖRŐCSIK MARITÓL BÚCSÚZUNK. NYILVÁN ÖRÖKÖS része a magyar kultúrának.
A Magyar Művészetért Díjat 1994 tavaszán nyújtottam át neki, visszaidézhetetlenül udvarias szavakkal köszönte meg és méltatta. Nem ismertem jól, de a szíve belül biztosan aranyból volt.Lehet, hogy egy kép erről: 2 ember