Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Trianon - egy gimista, Gubcsi Előd szemével
Gubcsi Előd Trianonról: EZ GYÁSZNAP.
Egy gimnazista Trianonról az osztály digitális ünnepségén. (Előd a fiam. - GL)
https://youtu.be/BpIfXr5sNJM
További hírek
MOST TEMETTÜK BENKŐ LÁSZLÓT - ÉS MOST LETT 64 ÉVES VARGA MIKLÓS
Idézem mindkettőjüket az alábbi filmmel,
melyet az Ismét Vereckénél című Rákóczi-balladánk előadásain készítettünk Munkácson, Ungváron, Vereckénél. A ballada zeneszerzője Benkő László (először 5:24 percnél szólal kezdi el az interjút), Rákóczi szerepében Varga Miklős (először 10:35-nél)
"Élünk és meghalunk, hát kívánj szép álmokat" - énekelte egykor Szörényi Levente, s hozzáfűzöm: a művészeket és műveiket nem választja el a halál, tettük egyben marad és megörökíti őket.
A filmben a ballada egyéb nagyszerű előadói is megszólalnak, pé-Kobzos Kiss Tamás, Tanka Balázs (Bercsényi Miklós szerepében). A rendező Wonke Rezső.

Ismét Vereckénél
Múló, szép idők... Munkács, 2011. Rákóczi ballada Varga Miklóssal és egy zseniális előadói stábbal. Ez az a pillanat, amire tegnap utaltam Varga Miklós köszöntésekor: ő már Rákóczi szerepébe öltözött, ezért ott átadott A Magyar Művészetért Díjat gyermekei, Vivien és Szabolcs vették át a ballada előadását megelőző pillanatokban.

Az első képen pedig három nappal később már a sárospataki Rákóczi-várban várjuk az indító harsonát.

 


Meglepetés-köszöntő Varga Miklósnak, s minden Olvasómnak: https://www.youtube.com/watch?v=4keaeUiM_lk Varga Miklós 64 éves, ha szabad ezt leírni, Fb-profiljára ezt írtam, s itt is köszöntöm szívből, hozzáfűzve, hogy éppen a ballada bemutatóján, Munkácson a várban nyújtottuk át neki A Magyar Művészetért Díjat - pontosabban nem is neki, mert ő már szerepre kész Rákóczi-jelmezben volt azokban a percekben, hanem két, akkor még inkább tini gyermekének, Viviennek és Szabolcsnak: "Boldog születésnapot, Mikikém, alias Rákóczi Ferenc az Ismét Vereckénél című 2011-es rockballadánkban, talán Neked is meglepetés e fotó, amely akkor készült a stúdiófelvételen. Stenvedélyes hangod látszik az arcodon is, már amennyire a hang látszhat. S végül köszöntsön a Beatles is: When I'm 64.
https://www.youtube.com/watch?v=HCTunqv1Xt4

 SZÁJER IDE, SZÁJER ODA - AZ APA FÉRFI, AZ ANYA NŐ.

Avagy nem engedünk, ne engedjünk '48-ból.
A Szájer-ügy védhetetlen. De mi köze az alkotmányos és emberi alapértékeinkhez? Bűnhődjön, ahogyan kell. De a gender-őrület nem kell. Mert az maga a büntetés, ránk, a közre.

 Image result for menyasszony filigrán | Wedding illustration, Cute couple  drawings, Classical dress


HIDEG VAN, ÉS BAJOK IS. Bátran ajánlom legújabb könyvemet
Gubcsi Lajos: Kicsim gyere, fölmegyünk az égig 

https://mek.oszk.hu/19800/19829/
- a gyerekeinkről, rólunk, szülőkről. Felmelegít, és enyhíti a kiszabott magányt a vírusos időkben.
(a kép az ozorai várban készült, rajta Ozorai Pipó országbáró 1403-ból, vagy ha nem, akkor egyik fiam a közelmúltból)

 


 TRIANON!!! (a románok új ünnepén, december 1-én külön is felkiáltójel)

A Magyar Művészetért-díjas nagyszerű filmrendező, Jelenczki István Nem, nem, soha I–IV. – „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című filmjének díszbemutatóját a járványhelyzet miatt online közvetítik december 19-én és 20-án. Jegyet az Uránia Nemzeti Filmszínházon keresztül lehet vásárolni a filmszínház internetes oldalán. A megváltott jegy ellenében az érdeklődők internetes elérhetőséget kapnak, amelyen keresztül otthonukból tekinthetik meg a filmet.

Jelenczki István – Wikipédia