Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A VÁLASZ 1.

2020. JÚNIUS 4. MAI VÁLASZAIM TRIANONRA 1.
MA tartottuk volna A Magyar Művészetért Díjrendszer 45. jubileumi gáláját Budapesten, a Kárpát-medence minden égtáján élő, alkotó kiválóságaink díjazásával.
Ezen a napon közzétesszük a névsort, sok mindent elmond. A díjátadó gálát okt. 23-ra halasztottuk (ok: a járványveszély korlátai). 33 éves történetünk legjelentősebb díjazása ez, érthető okokból. Válasz Trianon pusztító szándékára. 32 díj szívből szívbe. A fotó Szent István szobra és zászlóink A Magyar Művészetért Szoborkertjében.

A Magyar Művészetért Díj
Kiss-B. Atilla Erdély
Kő Boldizsár
Szőke Miklós Gábor
Magyar Rádió Gyermekkórus
Párkányi Raab Péter

Pál István „Szalonna” Kárpátalja

Rátóti Zoltán

A Színész Díj
Dimény Áron Erdély

Árpád fejedelem-díj
Partiumi Keresztény Egyetem Erdély

Zrínyi Ilona-díj (döntés később)

Ex Libris Díj
Pászka Lehel Erdély
Harag György Társulat Erdély
Fábián Zoltán Erdély
Csíky Csengele Erdély
Türei Lengyel László Erdély
Kevicky Tünde és Sophie Iman, Farkas Olivér, Kovács Alma Virág és Navrátil Amira Felvidék
Szeredy Krisztina Felvidék
Kovalcsik Cirill Zoltán Felvidék
Zuzika Falath Felvidék

Polgár Hajnalka Felvidék
Vörös Róbert Délvidék
Németh Ernő Délvidék
Vicei Károly Délvidék
Tarpai Viktória Kárpátalja
Smuk András Ausztria

Csoóri Sándor "Sündi"

Varga Klári

Maráz Zsuzsanna
Bódis Tamás
Szőnyi Ferenc
Mányoki Attila
Rakonczay Gábor
Lóránt Károly
Victor István és felesége

Polgár Julianna

További hírek
MOST TEMETTÜK BENKŐ LÁSZLÓT - ÉS MOST LETT 64 ÉVES VARGA MIKLÓS
Idézem mindkettőjüket az alábbi filmmel,
melyet az Ismét Vereckénél című Rákóczi-balladánk előadásain készítettünk Munkácson, Ungváron, Vereckénél. A ballada zeneszerzője Benkő László (először 5:24 percnél szólal kezdi el az interjút), Rákóczi szerepében Varga Miklős (először 10:35-nél)
"Élünk és meghalunk, hát kívánj szép álmokat" - énekelte egykor Szörényi Levente, s hozzáfűzöm: a művészeket és műveiket nem választja el a halál, tettük egyben marad és megörökíti őket.
A filmben a ballada egyéb nagyszerű előadói is megszólalnak, pé-Kobzos Kiss Tamás, Tanka Balázs (Bercsényi Miklós szerepében). A rendező Wonke Rezső.

Ismét Vereckénél
Múló, szép idők... Munkács, 2011. Rákóczi ballada Varga Miklóssal és egy zseniális előadói stábbal. Ez az a pillanat, amire tegnap utaltam Varga Miklós köszöntésekor: ő már Rákóczi szerepébe öltözött, ezért ott átadott A Magyar Művészetért Díjat gyermekei, Vivien és Szabolcs vették át a ballada előadását megelőző pillanatokban.

Az első képen pedig három nappal később már a sárospataki Rákóczi-várban várjuk az indító harsonát.

 


Meglepetés-köszöntő Varga Miklósnak, s minden Olvasómnak: https://www.youtube.com/watch?v=4keaeUiM_lk Varga Miklós 64 éves, ha szabad ezt leírni, Fb-profiljára ezt írtam, s itt is köszöntöm szívből, hozzáfűzve, hogy éppen a ballada bemutatóján, Munkácson a várban nyújtottuk át neki A Magyar Művészetért Díjat - pontosabban nem is neki, mert ő már szerepre kész Rákóczi-jelmezben volt azokban a percekben, hanem két, akkor még inkább tini gyermekének, Viviennek és Szabolcsnak: "Boldog születésnapot, Mikikém, alias Rákóczi Ferenc az Ismét Vereckénél című 2011-es rockballadánkban, talán Neked is meglepetés e fotó, amely akkor készült a stúdiófelvételen. Stenvedélyes hangod látszik az arcodon is, már amennyire a hang látszhat. S végül köszöntsön a Beatles is: When I'm 64.
https://www.youtube.com/watch?v=HCTunqv1Xt4

 SZÁJER IDE, SZÁJER ODA - AZ APA FÉRFI, AZ ANYA NŐ.

Avagy nem engedünk, ne engedjünk '48-ból.
A Szájer-ügy védhetetlen. De mi köze az alkotmányos és emberi alapértékeinkhez? Bűnhődjön, ahogyan kell. De a gender-őrület nem kell. Mert az maga a büntetés, ránk, a közre.

 Image result for menyasszony filigrán | Wedding illustration, Cute couple  drawings, Classical dress


HIDEG VAN, ÉS BAJOK IS. Bátran ajánlom legújabb könyvemet
Gubcsi Lajos: Kicsim gyere, fölmegyünk az égig 

https://mek.oszk.hu/19800/19829/
- a gyerekeinkről, rólunk, szülőkről. Felmelegít, és enyhíti a kiszabott magányt a vírusos időkben.
(a kép az ozorai várban készült, rajta Ozorai Pipó országbáró 1403-ból, vagy ha nem, akkor egyik fiam a közelmúltból)

 


 TRIANON!!! (a románok új ünnepén, december 1-én külön is felkiáltójel)

A Magyar Művészetért-díjas nagyszerű filmrendező, Jelenczki István Nem, nem, soha I–IV. – „Isten az igaz ügyet nem hagyja el” című filmjének díszbemutatóját a járványhelyzet miatt online közvetítik december 19-én és 20-án. Jegyet az Uránia Nemzeti Filmszínházon keresztül lehet vásárolni a filmszínház internetes oldalán. A megváltott jegy ellenében az érdeklődők internetes elérhetőséget kapnak, amelyen keresztül otthonukból tekinthetik meg a filmet.

Jelenczki István – Wikipédia