Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Medve-e az orosz?
Üdv Putyin!
JÓ NAPOT KÍVÁNUNK, PUTYIN ÚR!
Putyin látogatása kapcsán - eszembe jutott...

hogy annak idején, az Orbán Viktornak írt leveleimben kritikusan hoztam szóba az oroszokkal kapcsolatos támadó álláspontját. Szerencsére az élet realista, követni illik. Ezeket a leveleket később, 2010 őszén könyvben adtam ki, ebből idézek egy 2008. április 22-én írt levélből (a könyv 76. o-án)

Gubcsi Lajos: Korom Magyarország fölött - 2004-2010

http://mek.oszk.hu/08400/08497/08497.pdf

(Kedves Viktor!)...
...
"A Te kezedben van (Gyurcsány) sorsa, írtam korábban, s ne kovácsold egybe őket. E kérést kiterjeszteném a külpolitikára is.
Az az érzésem, hogy – miközben ők az orosz kártyát szorongatják – Te indokolatlanul teszel olyan kemény kijelentéseket, amelyek révén az oroszokkal tartósan és fölöslegesen elvágsz minden vagy sok-sok
szálat. Miért kell ez? Mindig is realitás lesznek számunkra. S Gyurcsányék ártó lojalitását nem azzal lehet ellensúlyozni, hogy feszítjük a viszonyt az oroszokkal, hanem azzal, hogy mi is jó, építhető viszonyra törekszünk
velük, jelezve, hogy ne legyen egyesélyes, szocialista vazallusra építő az oroszok politikája sem. Az ismert gazdaságiak mellett két ok miatt is óva intenék a viszony romlását okozó kemény kijelentésektől:
● a hazai közvélemény nagy része pontosan tudja az orosz súlyt – anélkül, hogy valaha is szovjetbarát
lett volna –, s aggasztani fogja, hogy támadási felületeket teremtünk;
● az oroszok kiterjedt nemzetközi (gazdasági) diplomáciájukkal mindig is sok kárt okozhatnak Neked – s az Általad vezetett Magyar országnak.
Az oroszok támadásával ismét egy olyan elemet iktatsz be, melynek révén összébb zárod a veszélyre hivatkozó szocialista sorokat – anélkül, hogy bármi előny származna ebből."

Ma is ezt mondanám!
További hírek
Egy érdekes írás arról, hogy Attila - Etele - hun király sírja itt, Magyarországon, a Duna-Tisza közén található (bár még nem található meg)
A mellékelt kép pedig Etele király lovas szobra A Magyar Művészetért Szoborkertjében (Budapesten - Györfi Sándor alkotása).
Mindenki magában érzi, hogy magyarként egyben a hunok rokona is, vagy sem. Én igen.
http://www.origo.hu/…/20180103-az-a-legkevesbe-valoszinu-ho…

Január 18-án Kiskunfélegyházán

13 ördögi év - kié az ország?

Valószínűleg az év első könyve: megjelent történelmi sorozatom 5. kötete az Országos Széchényi Könvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában:

Gubcsi Lajos: Kié az ország - 1518 - a 13 ördögi év 5. kötete

http://mek.oszk.hu/16300/16336

A Dózsa-háborútól, 1514-től Mohácsig, 1526-ig terjedő sorozat éppen 500 évvel később tekint vissza a pokoli évekre, amikor vesztünkbe rohantunk a széthúzás, az önzés és a dilettantizmus miatt. Visszahullva a múltba, miközben Luther vagy Columbus már kijelölték a jövőt és Isztambul ránk élezte a damaszkuszi pengét - miközben a Habsburgok karmaikat nyújtogatták felénk.
A képen II. Lajos király, a Habsburg uralom tragikus előfutára.

Gubcsi Lajos legújabb könyve jelenik meg január 2-án

 

  • Gubcsi Lajos: Kié az ország?, 1518 – 13 ördögi év, 5. kötet - a történelmi kisregény sorozat legújabb kötete, éppen 500 évvel később....

A Dózsa-háborútól, 1514-től Mohácsig, 1526-ig terjedő sorozat éppen 500 évvel később tekint vissza a pokoli évekre, amikor vesztünkbe rohantunk a széthúzás, az önzés és a dilettantizmus miatt. Visszahullva a múltba, miközben Luther vagy Columbus már kijelölték a jövőt és Isztambul ránk élezte a damaszkuszi pengét - miközben a Habsburgok karmaikat nyújtogatták felénk.

A könyv az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában jelenik meg január 2-án, gyakorlatilag az új év első könyveként.

Gubcsi Attila festőművész kiállítása a félegyházi Petőfi Könyvtárban a Magyar Kultúra Napja alkalmából jan 18. 17.00, címe: Az Élet Mű, megnyitja Csányi József polgármester és Gubcsi Lajos író

Gondolatunk végtelen. S mindig is gondoltunk egymásra, térben és időben végtelenül.
Most azonban a digitális világ segítségével ezt azonnal éreztethetjük is egymással.
S minden ilyen jó, személyes, a gondolatunkat továbbító jel erősít bennünket - erőt sugároz a másik az üzenetével.
Ez így pontosabb és konkrétabb, mint a lehetőség, hogy gondolhattak ránk jó barátainik.

Ezt a jelet szeretném most átadni mindenkinek, akivel személyesen vagy A Magyar Művészetért sajátos jelrendszerén belül tartós és folyamatos kapcsolatban lehetek évek, évtizedek óta.

Barátaim, Ismerőseim! Legyetek boldogok, s legkevésbé saját magatok álljatok ennek az útjában. Boldogságunk alapvetően nem másoktól függ, hanem bennünk terem. S jó, ha mások révén is.

Őszinte tisztelettel Gubcsi Lajos

(a képen Györfi Sándor éppen most érkezett üdvözlete, szép és egyedi - tehát továbbítom)