Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A MI HADIKUNK
HADIK, A HADFI

Régóta keresem magamban - lelkes híve vagyok a magyar történelemnek - azt a személyiséget, aki egyszerre hős, kiemelkedő tetteivel beírta magát a történelembe, életét pedig nem a szokásos magyar sorstragédia kísérte, hanem siker, elismerés, méltatás: köznemesből lett gró Hadik András, Mária Terézia úgy tekintett rá, mint apjára, tanácsát haláláig kikérte. A csaták jeles vezére ágyban, párnák közt, békességben halhatott meg 80 évesen. Miután viszonylag fiatalon, 46 éves korában, 1757-beb végrehajtotta az európai hadviselés egyik legszebb manőverét: fogta magát, huszáros tempóban elfoglalta és megsarcolta a porosz királyság fővárosát, Berlint. Gondolom, gyors visszavonulása közben rikoltotta a Huj, huj, hajrá-t! Könnyűlovassága a Rákóczi-kurucok vakmerőségét ötvözte a hadviselés magas iskolájával, a legkiemelkedőbb európai vezéri adottsággal. Császári-királyi tábornagy, az Udvari Haditanács elnökeként ő volt 1774 és 1790 között a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője. Nem tudom, megadatott-e ez másnak is azon évszázadokban a magyarok közül? S ami ritka: utódai ma is itt élnek közöttünk.
Itt tartottam nemrég, amikor olvastam, hogy film készül Magyarországon Hadik Andrásról. A kurucokat említettem: véletlenül éppen abban az évben, 1711-ben született, amikor a vesztes szabadságharc révén Rákóczi, Bercsényi és a többiek száműzetésbe kényszerültek. Hadik beleszületett a békébe, amit a kurucok, korábban az erdélyiek, más magyar főméltóságok a vérük feláldozásával vívtak ki, ahogyan rákényszerítették a Habsburgokra a magyar államiság elismerését. Az alkotmányt.
Végre, mondtam én is a Huj-hu-jt, végre megtalálta a filmszakma azt a kiemelkedő egyéniséget és vitathatatlanul kalandos vitézi pályát, ami filmre kívánkozik. Vagányság és bátorság, kreativitás és hűség, hadvezéri elme - na és szablya a kézben, a saját kézben!
Oly sokaknak jutott keserű sors, méltatlan halál, üldöztetés a legjobbjaink közül, hogy derül a szívem, ha üde sikert látok. Hadik sorsa ezt üzeni: járd végig a magad útját, add hozzá minden tudásodat, s bízz abban, hogy lesz szerencséd is a szerencsédhez. 
Nem ismerem a teljes stáblistát, remélem, nemzetközi siker lesz a film, ha elkészül - mint ahogyan nemzetközi siker volt maga Hadik is. Mindig is hiányzott egy ilyen filmes siker-feldolgozás a magyar nézőknek. Látok rá garanciát személyesen is, az alkotók közül többükkel összeköt A Magyar Művészetért Díjrendszer. A főszerepet a szerintem kivételesen tehetséges Trill Zsolt játssza, ő volt az első, aki - Bubik tragikus halála után rögtön - 2005-ben megkapta A Magyar Művészetért - Bubik István-díjunkat. A producer Nagy Endre pedig a 2000-2010 közötti időszakban e díjrendszer legfőbb támogatója volt, nem mellékesen szintén a producere annak az Ismét Vereckénél című Rákóczi-rockballadának és filmnek, amelyben alkotó társam a zeneszerző Benkő László volt. És a magyar filmszakma kormánybiztosa, a nyilvánvalóan a filmalkotó közösséget sikerekhez vezető Káel Csaba is A Magyar Művészetért Díjban részesült 2012-ben.Hadik András  gróf, tábornagy

TÁBORNAGY ÚR, FILMROHAMRA!
További hírek

 150 ÉV - TÖRTÉNELEM. Az én emlékemből...

Ma ünnepelte alapításának 150. évfordulóját a kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Gimnázium. Valójában csak PG, pégé, így ismerjük mindnyájan, hiszen 1871-es alapítása óta többféle intézményi formában létezett, s sok nevet is viselt.
De a PÉGÉ - az más. Az ugyanaz azóta, mindig is az volt, amikor még nem is volt az. Petőfi szelleme áthidalt ott minden időt, minden változatot.
Egy gyönyörű Évkönyvet is kiadtak. S mit ad Isten? Az első érdemi oldalon legfelül ismerős arc, itt van a szobámban.
Apám képe, rögtön a végzés után, 1946-ban. Mert ő is ott végzett 20 évvel előttem. Ő még tanítóképzőt, az is lett gyorsan, a Klebelsberg-féle képzés utolsó sóhajaként. Én pedig gimis voltam: PéGés alapkő a Közgázhoz később. Lehet, hogy egy kép erről: szövegMagához az élethez.Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy

ESZMÉLETLENÜL JÓ! - CSÍKI HAJNALTÓL
Amikor 2014-ben átadtam az Ex Libris Díjat Csíki Hajnal marosvásárhelyi színésznőnek itt, A Magyar Művészetért Díjrendszer budapesti gáláján, tudtam, hogy zseniálisan mond verset. A díjat alapvetően e tudásáért kapta.
Most véletlenül bukkantam egy videójára, vers: CSALÁDI KÖR.
Ki ne hagyd, eszméletlenül jó. A többit hallod magad. - Valaki, aki szabaddá vált...Versünnep 2014 Döntő - Csiki Hajnalka - YouTube

 E PERCTŐL LEGÚJABB KÖNYVEM:

GUBCSI LAJOS HANGOM KÖNYVBEN - HANGOSKÖNYV 1.
Az Ünnepi Könyvhét alkalmával jelentettem meg - hosszú munkálatok után - első hangoskönyvemet.
"Verseim évtizedek óta szólnak, közülük válogattam a 2021-es Ünnepi Könyvhétre megjelent könyvemhez. Modern könyv ez: Hangoskönyv, kiváló színészek, Juhász Károly és Schramek Géza kivételesen ihletett átéléssel.
A kiskun ember versei. A szerető, főleg a nőt és a gyermekeit szerető ember érzései, a közösségét vállaló íróé, költőé. E kettős adja ünnepi hangon szóló könyvemet, beszélő verseimet. Fiam, Gubcsi Előd öntötte audio-vizuálisan megjelent formába."

 Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek, álló, fa és szabadtéri


Amikor három Ex Libris Díjasunk együtt lép fel - ezúttal a gyönyörű felvidéki templomban Jászón. Fábián Zoltán, Meister Évi Erdélyből, Mihályi Molnár László Felvidékről. Jó a szemnek, öröm a szívnek.Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember, köztük Meister Évi és Mihályi Molnár László, álló emberek és belső tér

 

RASSZISTA az, AKI RÁNK MONDJA.
Egyik fiam kint volt a tegnapi magyar-angol meccsen.
Emelkedett hangulatról, lelkes és kitartó szurkolói közösségről számolt be. Ha már nem is lett volna mihez drukkolni a játék alapján, akkor is folytatták: egymásért is, egymással is, ők, mint a magyar sportot szerető szurkolók.
Nem szurkálók! SZURKOLÓK.
Mindazok, akik itthon és külföldön abból akarnak élni, hogy a magyar szurkoló tábort rasszistának nevezzék, netán minket magyarokat általában is, elmehetnek saját magukat ködszurkálni.

Aki a szurkolók közül törvényt vétett, keressék meg, szankcionálják, ahogyan kell. Ennyi.
Angolok? Az angol focidrukkerekről kellene mintát vennünk? Nem már!

 A magyar tábor Feröerre is megy – mégha ezért nem is jár kedvezmény


 Az új Szent István-terem a Budai Várban.

Látható, hogy nagyon szép, csúcsteljesítmény. Gazdagságot tükröz, mint régen, mikor megépült, a Nagy-Magyarország, a Millennium idején. Amikor olyan erősek voltunk, az alkotásban is.
És most fanyalog, dühös az... ellenzék meg a sajtója, mondanám, de nem tudom, mi ez - ez tényleg ellenzék? Vagy valami amorf dühtömeg.
Fanyalog, hogy drága, meg hamis, és minek ide az ilyesmi.

Ja. Jobb volt totálisan lebombázott, összeomlott formájában, akkor, amikor nem is volt. Merjetek kicsik lenni, kedélybetegek, az nagyon jól megy.