Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Még mindig SG

 MÉG EGY SZÓ, KICSIT TÖRTÉNELEM!

Írtam tegnap a vidéki munkás-paraszt származású gyerekek egyetemi előkészítésére létrehozott, éppen 50 évvel ezelőtt megalapított kezdeményezésemről, amely később a Studium Generale - SG - nevet vette fel a Közgázon is.
Érdekes emlékeket fakasztottam fel, nem is gondoltam. Levelezéseket folytatok tegnap óta régi híveimmel. Ezek közül idézek egy részt, tanulságos: - ma már kicsit történelem is:

"Ez a "SG" 1970-ben olyan módon jött létre, gyorsan és határozottan, amihez nem lehetett közük nekik, az örökmozgó budapeste beltenyészet-kádergyerekeknek, kicsúszott a szervezés a kezükből a Közgázon. Viszont diák-tanárként sokan és lelkesen csatlakoztak,
És nem tartozott a szervezés a tanárok körébe sem, támadták is, de Szabó Kálmán rektor valahogyan megvédett engem. megvédte a kezdeményezést, és engedett mindent, Az igazsághoz tartozik, hogy a Közgáz akkori KISZ-bizottsága is mindenben támogatott, abszolút rám hagyták, tegyek, amit akarok, S ebben nagy szerepe volt olyan embereknek, mint Nagy Sándor későbbi szakszervezetis főnök, Németh Miklós későbbi miniszterelnök, Udvarhelyi László akkori közéleti motor, vagy a KISZ-titkár Fábián Endre..
Olyan gyorsan történt minden a megalapítás után, szinte hetek alatt, beleértve a kapcsolatfelvételt 200 gimnáziummal és a "felvételiztetést" a tavaszi táborba, hogy a hivatalok fel sem tudtak ocsúdni, és már minden ment a maga útjtán. Egyszerűen jött a 200 felvett gyerek Salgótarjánba, ott pedig elő volt készítve minden, Nem volt ennek semmilyen ellenzéki jellege részemről, nem tiltakoztam a hatalom ellen, egyszerűen csak elkezdtem megszervezni, hogy a vidéki szegényebb, de tehetséges kis csávók nagyobb esélyt kapjanak ezzel a felvételi előkészítő sorozattal, jegyzetekkel, feladatokkal, tavaszi táborral.
Én akkor nem is tudtam az ELTE és a BME SG-jéről, eleve más alapon szerveztem meg: egyrészt láttam a káderfiúk örök nyomulását, másrészt a vidéki gimikben tanuló gyerekek elesettségét ehhez képest, és kész volt, mit kell tennem, nyilván sok személyes tapaszalatom alapján meggyőződésből. Olyasmik történtek, amik akkor elképzelhetetlenek voltak, Pl, szabadon és korlát nélkül stencileztettem - senki meg nem nézte, hogy mit, Tankönyveket a gyerekeknek, feladatgyűjteményeket, ennyi,
De ez akkor elképesztő volt, Hogyan jut egy diákcsoport stencilgépekhez? És szervezkedni az egész országban? Tényleg, hogyan lehetett? Elvileg sehogyan, viszont a valóságban akadály nélkül. Nem szeretném heroizálni a szerepemet, semmi gátba nem ütköztem, sőt, támogatásba, lelkesedésbe."
Az újak, a vadonatújak néha ártatlanok, és megilleti őket e pozitív vélelem. Ma is erre volna szükség. Sokszor, sok helyen.
Tudom, nem illik a mat trendikbe az alábbi mondat, de azért megkockáztatom: 1970-ben megtehettél mindent, amit akartál, ha képes voltál rá. Te döntötted el, hogy mit értesz a szabályok alatt, és kívánsz-e hozzájuk alkalmazkodni, vagy túllépsz rajtuk, esetleg aláveted magadat.

 Happy young university students studying with books in library. Group of multiracial people in college library.

További hírek

PREMIER!
FELEMELŐ PILLANATOK - MELYEK NAGYON KELLENEK MOST.
SZABADI VILMOS VILÁGHÍRŰ hegedűművész szólamai Gubcsi Lajos egy korábbi díjátadó gálaestjén - ez a közzététel itt és most A PREMIER!
Élvezzék a nagyszerűséget azokból a pillanatokból, amikor még sokan és sokszor találkozhattunk egymással.
https://youtu.be/EE9QOUUEJZE

 A képen a következők lehetnek: 1 személy, zenélés hangszeren


MÉGIS MEGHALT ALI - CHRUDINÁK ALAJOS!
Miután vasárnap a Duna Televízióban adásba került a Chrudinák Alajosról szóló, tőle elbúcsúzó portréfilm, a Magyar Nemzet megírta a hírt, amelyről - írja a lap - a magyar sajtóban eddig csak bizonytalan értesülések jelentek meg: a Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 11-én meghalt. Ma, március 29-én lenne 83 éves.(origo.hu)
Isten veled, drága öreg barátom - a magyar külpolitikai média legnagyobb személyisége!

 Válasznak írtam egy Fb-bejegyzésre, ide is leírom.
"Orbán Viktor hibáit és érdemeit egyaránt nyilvántartja az élet: a Jelen és a Jövő. Az azonban nem nagyon vitatható, hogy kiváló válságmenedzser - tud élni a rá bízott hatalommal bajok idején - most bajok vannak, nem tudjuk, mekkorák, éppen ez a fő gond. Az általa ki- és felépített kormányzási rendszer hatékony a kitűzött célok kezelésében. A cél most közös, Ha és amikor hibás döntést hoz, azt bárki minősítheti minden gond nélkül. Nem az ő dolga arra figyelni, hogy minden véleménynek eleget tegyen. Erre van a választás mechanizmusa: kijelölni, hogy egy-egy szakaszra ki kapja meg az irányítás jogát.
Ha képletesen behunyom a szememet, azt látom, hogy minden igyekezetükkel és tehetségükkel meg akarják akdadályozni a járvány elterjedését, és ebben erős kézzel tartják szabályozás alatt a folyamatokat. Hibáznak? Biztosan, Bár azt nem tudnám megmondani, hogy most miben. Látható módon kezelnek egy olyan válságot, amelyből mindig csak utólag látszik valami: eddig nem tudtunk róla semmit, Semmit, de semmit. Magamat türelemre és békére intem, és ezt javasolom mindenkinek. Zárójelben jegyzem meg, mert indifferens, nincs is jelentősége: az ellenzék éppen most heréli ki magát a politikai lehetetlenkedésével és tehetségtelenségével. Üres lett a tere, amelyet kiszippantott magának.
 


A kapitány a fedélzeten. És irányítja a hajót.
Képtalálatok a következőre: orbán viktor fotók

MINDENKINEK SZERETETTEL AJÁNLOM! Ha nem veszik szerénytelenségnek:
https://www.facebook.com/groups/350875668400675/
Itt érhető el valamennyi könyvem az Országos Széchényi Konyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában egyetlen kattintással.
Kb. 20 év óta a megjelenés pillanatában feltettem ide is minden könyvemet, utólag visszamenőleg is egészen 1977-ig.
Széles választék, s mindig szeretettel írtam, mert olvasóimra gondoltam. Kb. 75 könyv 1977-2020 közötti megjelenéssel, a pénz hatalmától a végekről szóló Üzenet-sorozatig. Központban a Kárpát-medence magyarsága.

Legújabb lümyvem mától, forró
Ma megjelent legújabb könyvem, erotikus verstáram. Forró. Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában itt található

https://mek.oszk.hu/20000/20035

Gubcsi Lajos: Hajnal hasad hasad alatt, Május - havi ciklus

Májusra szántam abban a versciklusban, amelyben eddig 4 verskötetem jelent meg, a Január, Február, Március, Április havi ciklus. Mégis az azonnali publikálás mellett döntöttem, könyvem első szavai megmagyarázzák:

„Olyan sok a fájdalom, a baj, a sokk, a megdöbbenés, az ismeretlen, a zavar, fölöttünk a megfoghatatlan veszély, a borzalmas, kötelező távolságtartás, hogy úgy döntöttem: most, márciusban megjelentetem májusra szánt könyvemet. Az én válaszom a koronavírus mindent lefojtó, alattomos és undorító járványára is. Szerelmes viszonyokról, sokszor tobzódásról szóló könyvemben minden állandó, örök: a szenvedély, az érzékenység, a testi, érzelmi közelség, AZ ÉRINTÉS diadala.

Kedves Olvasóm! E könyv egyetlen témára épül: az erotikára. Töményen. Ha szabad tanácsot adnom: emiatt ne egyszerre olvasd. Alkalmanként csippents fel belőle néhány morzsát. S mert te is élvezted valaha vagy mostanában a tárgyalt viszonyok sok ízét, verseimet asszociáld bátran a te saját élményeidre. Jó lesz.”

(A képen Gubcsi Attila grafikája)