Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Még mindig SG

 MÉG EGY SZÓ, KICSIT TÖRTÉNELEM!

Írtam tegnap a vidéki munkás-paraszt származású gyerekek egyetemi előkészítésére létrehozott, éppen 50 évvel ezelőtt megalapított kezdeményezésemről, amely később a Studium Generale - SG - nevet vette fel a Közgázon is.
Érdekes emlékeket fakasztottam fel, nem is gondoltam. Levelezéseket folytatok tegnap óta régi híveimmel. Ezek közül idézek egy részt, tanulságos: - ma már kicsit történelem is:

"Ez a "SG" 1970-ben olyan módon jött létre, gyorsan és határozottan, amihez nem lehetett közük nekik, az örökmozgó budapeste beltenyészet-kádergyerekeknek, kicsúszott a szervezés a kezükből a Közgázon. Viszont diák-tanárként sokan és lelkesen csatlakoztak,
És nem tartozott a szervezés a tanárok körébe sem, támadták is, de Szabó Kálmán rektor valahogyan megvédett engem. megvédte a kezdeményezést, és engedett mindent, Az igazsághoz tartozik, hogy a Közgáz akkori KISZ-bizottsága is mindenben támogatott, abszolút rám hagyták, tegyek, amit akarok, S ebben nagy szerepe volt olyan embereknek, mint Nagy Sándor későbbi szakszervezetis főnök, Németh Miklós későbbi miniszterelnök, Udvarhelyi László akkori közéleti motor, vagy a KISZ-titkár Fábián Endre..
Olyan gyorsan történt minden a megalapítás után, szinte hetek alatt, beleértve a kapcsolatfelvételt 200 gimnáziummal és a "felvételiztetést" a tavaszi táborba, hogy a hivatalok fel sem tudtak ocsúdni, és már minden ment a maga útjtán. Egyszerűen jött a 200 felvett gyerek Salgótarjánba, ott pedig elő volt készítve minden, Nem volt ennek semmilyen ellenzéki jellege részemről, nem tiltakoztam a hatalom ellen, egyszerűen csak elkezdtem megszervezni, hogy a vidéki szegényebb, de tehetséges kis csávók nagyobb esélyt kapjanak ezzel a felvételi előkészítő sorozattal, jegyzetekkel, feladatokkal, tavaszi táborral.
Én akkor nem is tudtam az ELTE és a BME SG-jéről, eleve más alapon szerveztem meg: egyrészt láttam a káderfiúk örök nyomulását, másrészt a vidéki gimikben tanuló gyerekek elesettségét ehhez képest, és kész volt, mit kell tennem, nyilván sok személyes tapaszalatom alapján meggyőződésből. Olyasmik történtek, amik akkor elképzelhetetlenek voltak, Pl, szabadon és korlát nélkül stencileztettem - senki meg nem nézte, hogy mit, Tankönyveket a gyerekeknek, feladatgyűjteményeket, ennyi,
De ez akkor elképesztő volt, Hogyan jut egy diákcsoport stencilgépekhez? És szervezkedni az egész országban? Tényleg, hogyan lehetett? Elvileg sehogyan, viszont a valóságban akadály nélkül. Nem szeretném heroizálni a szerepemet, semmi gátba nem ütköztem, sőt, támogatásba, lelkesedésbe."
Az újak, a vadonatújak néha ártatlanok, és megilleti őket e pozitív vélelem. Ma is erre volna szükség. Sokszor, sok helyen.
Tudom, nem illik a mat trendikbe az alábbi mondat, de azért megkockáztatom: 1970-ben megtehettél mindent, amit akartál, ha képes voltál rá. Te döntötted el, hogy mit értesz a szabályok alatt, és kívánsz-e hozzájuk alkalmazkodni, vagy túllépsz rajtuk, esetleg aláveted magadat.

 Happy young university students studying with books in library. Group of multiracial people in college library.

További hírek
1998-ban A Magyar Művészetért Díj posztumusz elismerésében részesítettük, mire átadhattuk volna, elhunyt. Őt lenácizni kirekesztő náci-féle szokás.
Idézem az alábbi cikkből: "Egy könyvnek, egy versnek mindig az az értéke, amit kivált az emberből. Márpedig Wass Albert valamit kivált, mert százezrek olvassák. Hiába mondják nekik, hogy náci, hogy háborúsbűnös, hogy értéktelen gagyi, amit ír. Valamiért csak annál jobban olvassák
http://szepmezo.hu/2020/01/19/naci-volt-e-wass-albert/?fbclid=IwAR3BDZgkao0smjr6IdiNsH_LCaICUgZj74iuDcfMx6r1qIqgSlPqY9fbX5U

MINDEN IDŐK LEGNAGYOBB GÁLÁJA LESZ a mi életünkben!
JÚNIUS 4-ÉN, TRIANON 100. évfordulóján A Magyar Művészetért Díjrendszer jubileumi, 45. díjátadó gálája Budapesten. Fél 5-től nálunk is zúgnak majd 1920. jún. 4. harangjai.
Díjazottakkal és ünnepi művészi műsorral Kárpát-medencei hazánk minden nagy, őshonos magyar területéről.
Együtt szól minden.

TRIANON kapcsán 1.
Soha nem értettem egyet azzal, hogy szórványnak nevezzék azokat a magyarokat, akik hazájukban jelentős kisebbségbe kerültek és úgy kényszerülnek élni.
Nem tartom helyesnek a kisebbség elnevezést sem.

Az ŐSHONOS MAGYARSÁG, MAGYAROK a kellő kifejezés bárhol egykori határainkon belül.
A mai Európa úgyse figyel oda arra a jogi kategóriára, hogy nemzeti kisebbség.


 BRAVÓ ÁRON! - ISMÉT ÉS ISMÉT FÖNT!

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnok nyerte a varsói világkupát, pedig a döntőben nagyon nehéz út vezetett: az aktuális, háromszoros világbajnokot és egy kétszeres Európa-bajnokot kellett legyőznie menet közben, s a döntőt 14:9-re fölényesen nyerte.
Büszkén emlékszem vissza rá, hogy közel 10 évvel ezelőtt meghívhattam őt - támogatásaként - a Zrínyi Média Kft-be sportmunkatársnak, majd 2012-ben, a londoni olimpián nyert aranya után átadhattam neki az Ex Libris Díjat.

 Képtalálatok a következőre: szilágyi áron fotó


 

Mire ez a borzalmas nagy hu-hu-huhogás!
Megnéztem, hiszen CSAK MOST jelent meg, mi lesz a kötelező irodalom 5-12.osztályosok számára. Nem az számít, én mit gondolok erről, az sem, hogy a huhuhogók mi ocsmányságot hordtak össze előre, hanem az számít, hogy ez egy nagyon jó irodalmi anyagnak tűnik,sokoldalú, magyar nyelven én is ilyesmit tanítanék, már amennyire visszaemlékszem arra, min lettem én képzett diák magyarból, ÍME. HUHUHUHU!!!

Kötelező olvasmányok a kerettantervben
5-6. évfolyam:

Petőfi Sándor: János vitéz
Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk
Választható magyar ifjúsági vagy meseregény
Arany János: Toldi
Gárdonyi Géza: Egri csillagok
Választható világirodalmi ifjúsági regény


7-8. évfolyam:

Jókai Mór: A nagyenyedi két fűzfa
Mikszáth Kálmán: Szent Péter esernyője vagy A két koldusdiák
Mikszáth Kálmán: A néhai bárány
Móricz Zsigmond: Pillangó vagy a Légy jó mindhalálig
William Shakespeare: Szentivánéji álom vagy Romeo és Júlia vagy Molière: A képzelt beteg
Szabó Magda: Abigél


9-10. évfolyam

Homérosz: Odüsszeia (részletek)
Szophoklész: Antigoné
Biblia (részletek az Ószövetségből és az Újszövetségből)
Dante Alighieri: Isteni színjáték – Pokol (részletek)
François Villon: A nagy testamentum (részletek)
Boccaccio: Dekameron, Első nap 3. novella
William Shakespeare: Romeo és Júlia vagy Hamlet, dán királyfi
Zrínyi Miklós: Szigeti veszedelem (részletek)
Mikes Kelemen: Törökországi levelek (1., 37., 112.)
Molière: A fösvény vagy Tartuffe
Katona József: Bánk bán
Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde
Petőfi Sándor: A helység kalapácsa (részlet)
Jókai Mór: A huszti beteglátogatók (novella)
Jókai Mór: Az arany ember


11-12. évfolyam


Honoré de Balzac: Goriot apó (részletek) vagy Stendhal: Vörös és fekete (részletek)
Henrik Ibsen: A vadkacsa vagy Nóra (Babaotthon) vagy Anton Pavlovics Csehov: A sirály vagy Ványa bácsi
Lev Nyikolajevics Tolsztoj: Ivan Iljics halála
Samuel B. Beckett: Godot-ra várva vagy Friedrich Dürrenmatt: A fizikusok vagy A nagy Romulus
Arany János: Toldi estéje
Madách Imre: Az ember tragédiája
Mikszáth Kálmán: Beszterce ostroma
Herczeg Ferenc: Az élet kapuja
Babits Mihály: Jónás könyve, Jónás imája
Móricz Zsigmond: Úri muri, Tragédia
Wass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!
Örkény István: Tóték
Szabó Magda: Az ajtó

Most akkó beállítsuk Gecse3Pétert a focicsapatba, vagy ne?

 Képtalálatok a következőre: ARANY JÁNOS FOTÓ


A legnagyobb magyar nő - Zrínyi Ilona
317 éve hunyt el száműzetésben a törökörszági Nikomédiában::
"Az anyagi gondoknál sokkal jobban fájt neki, hogy soha többé nem láthatta a gyermekeit. Osztozva Thököly törökországi száműzetésében, a kis-ázsiai Nikomédiában halt meg pontosan 317 éve, 1703. február 18-án. Tudását, felkészültségét, modorát és szépségét egész Európa csodálta."
Éppen 7 éve e napon Kassán a sírjánál alapítottuk meg a Zrínyi Ilona-díjat Györfi Sándorral A Magyar Művészetért Díjrendszer 16 díjának kiemelt tagjaként. A bronz díj és a nagyasszony képe:

Többet Zrínyi Ilonáról itt:
https://www.origo.hu/tudomany/20200218-egyszerre-volt-szereto-feleseg-anya-es-politikus-zrinyi-ilona.html