Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
Napra pontosan...

 

30 ÉVE.
Éppen 30 éve volt. Akkor már vagy 50 órája szinte egyfolytában a tévét bámultam a romániai események miatt, sokszor folyt a könnyem. Megfoghatatlan érzések kavarogtak össze-vissza. Aztán a Ceausescu kivégzéséről érkezett fotók felszárítottak mindent. Elképesztő volt, hihetetlen, soha nem gondoltam, hogy a történelem így is lépeget.
Késő este, inkább már éjfélhez közel kimentem a Kossuth térre. A tömeg, amely egész este ott ünnepelt, már feloszlott, Karácsony este volt, hideg, talán szitált is. Néptelenné vált a tér. A lépcsőkön magamra maradtam. Aztán észrevettem, hogy fentebb egymás mellé bújik egy nagyon fiatal srác és lány. Látszott, hogy külvárosiak, Megkérdeztem tőlük, hogyan jutnak majd haza. Azt mondták, sehogy. De itt megfagytok, Ja, mondták, majd még jobban összebújtak, Úgy láttam, kicsit lila már a szájuk.
Ők legalább ketten voltak, Rám iszonyú magányt rakott a sors arra a Karácsonyra. Szóltam nekik, hogy elviszem haza őket, Elfogadták, hálálkodtak, Ugyanolyanok voltak, mint néhány héttel korábban egy Erdélyből valahogyan átszökött kis srác,gimista, aki fogalmam sincs hogyan keveredett éppen a házunkhoz félig összefagyva, kimerülten és kiéhezve, de becsöngetett, szállást kért és ott lakott néhány napig, míg el nem indult Ausztria felé. Azt sem tudtam, ki volt, Próbáltam marasztalni, de neki ott kezdődött a jövő.
A Kossuth téren a két félig megfagyott gyereket hazavittem valahova a világ végére, azt sem tudtam, hol járok éjfél után Budapesten. Valahogyan hazakeveredtem, és akkor teljesen lesújtott rám a totál magány (magánügy, hogy miért). Vacogott a lelkem
Sírtam otthon, fogalmam sem volt, mi okozta.
Mire reggel felébredtem, átmentem a holtponton. Soha nem jártam addig Erdélyben, Azt hiszem, nem mertem. Az egész Ceausescu-állatvilág elrettentő hatással volt rám kívülről is, nem mertem nézni és megnézni, hogyan élnek ott magyarok, Most kezdtem érezni, hogy kitágult a hazám. Az azt követő hétvégeken mindig útnak indultam. Láttam a szörnyűséget, ahogyan ott kell szenvedniük az én magyarjaimnak a saját hazájukban nincstelen megtűrtként: Tündérországban.
Az én kényeskedő magányom nevetségessé vált és elmúlt.

 Képtalálat a következőre: „erdély térkép”

További hírek

PREMIER!
FELEMELŐ PILLANATOK - MELYEK NAGYON KELLENEK MOST.
SZABADI VILMOS VILÁGHÍRŰ hegedűművész szólamai Gubcsi Lajos egy korábbi díjátadó gálaestjén - ez a közzététel itt és most A PREMIER!
Élvezzék a nagyszerűséget azokból a pillanatokból, amikor még sokan és sokszor találkozhattunk egymással.
https://youtu.be/EE9QOUUEJZE

 A képen a következők lehetnek: 1 személy, zenélés hangszeren


MÉGIS MEGHALT ALI - CHRUDINÁK ALAJOS!
Miután vasárnap a Duna Televízióban adásba került a Chrudinák Alajosról szóló, tőle elbúcsúzó portréfilm, a Magyar Nemzet megírta a hírt, amelyről - írja a lap - a magyar sajtóban eddig csak bizonytalan értesülések jelentek meg: a Panoráma című műsor egykori főszerkesztője március 11-én meghalt. Ma, március 29-én lenne 83 éves.(origo.hu)
Isten veled, drága öreg barátom - a magyar külpolitikai média legnagyobb személyisége!

 Válasznak írtam egy Fb-bejegyzésre, ide is leírom.
"Orbán Viktor hibáit és érdemeit egyaránt nyilvántartja az élet: a Jelen és a Jövő. Az azonban nem nagyon vitatható, hogy kiváló válságmenedzser - tud élni a rá bízott hatalommal bajok idején - most bajok vannak, nem tudjuk, mekkorák, éppen ez a fő gond. Az általa ki- és felépített kormányzási rendszer hatékony a kitűzött célok kezelésében. A cél most közös, Ha és amikor hibás döntést hoz, azt bárki minősítheti minden gond nélkül. Nem az ő dolga arra figyelni, hogy minden véleménynek eleget tegyen. Erre van a választás mechanizmusa: kijelölni, hogy egy-egy szakaszra ki kapja meg az irányítás jogát.
Ha képletesen behunyom a szememet, azt látom, hogy minden igyekezetükkel és tehetségükkel meg akarják akdadályozni a járvány elterjedését, és ebben erős kézzel tartják szabályozás alatt a folyamatokat. Hibáznak? Biztosan, Bár azt nem tudnám megmondani, hogy most miben. Látható módon kezelnek egy olyan válságot, amelyből mindig csak utólag látszik valami: eddig nem tudtunk róla semmit, Semmit, de semmit. Magamat türelemre és békére intem, és ezt javasolom mindenkinek. Zárójelben jegyzem meg, mert indifferens, nincs is jelentősége: az ellenzék éppen most heréli ki magát a politikai lehetetlenkedésével és tehetségtelenségével. Üres lett a tere, amelyet kiszippantott magának.
 


A kapitány a fedélzeten. És irányítja a hajót.
Képtalálatok a következőre: orbán viktor fotók

MINDENKINEK SZERETETTEL AJÁNLOM! Ha nem veszik szerénytelenségnek:
https://www.facebook.com/groups/350875668400675/
Itt érhető el valamennyi könyvem az Országos Széchényi Konyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában egyetlen kattintással.
Kb. 20 év óta a megjelenés pillanatában feltettem ide is minden könyvemet, utólag visszamenőleg is egészen 1977-ig.
Széles választék, s mindig szeretettel írtam, mert olvasóimra gondoltam. Kb. 75 könyv 1977-2020 közötti megjelenéssel, a pénz hatalmától a végekről szóló Üzenet-sorozatig. Központban a Kárpát-medence magyarsága.

Legújabb lümyvem mától, forró
Ma megjelent legújabb könyvem, erotikus verstáram. Forró. Az Országos Széchényi Könyvtár Magyar Elektronikus Könyvtárában itt található

https://mek.oszk.hu/20000/20035

Gubcsi Lajos: Hajnal hasad hasad alatt, Május - havi ciklus

Májusra szántam abban a versciklusban, amelyben eddig 4 verskötetem jelent meg, a Január, Február, Március, Április havi ciklus. Mégis az azonnali publikálás mellett döntöttem, könyvem első szavai megmagyarázzák:

„Olyan sok a fájdalom, a baj, a sokk, a megdöbbenés, az ismeretlen, a zavar, fölöttünk a megfoghatatlan veszély, a borzalmas, kötelező távolságtartás, hogy úgy döntöttem: most, márciusban megjelentetem májusra szánt könyvemet. Az én válaszom a koronavírus mindent lefojtó, alattomos és undorító járványára is. Szerelmes viszonyokról, sokszor tobzódásról szóló könyvemben minden állandó, örök: a szenvedély, az érzékenység, a testi, érzelmi közelség, AZ ÉRINTÉS diadala.

Kedves Olvasóm! E könyv egyetlen témára épül: az erotikára. Töményen. Ha szabad tanácsot adnom: emiatt ne egyszerre olvasd. Alkalmanként csippents fel belőle néhány morzsát. S mert te is élvezted valaha vagy mostanában a tárgyalt viszonyok sok ízét, verseimet asszociáld bátran a te saját élményeidre. Jó lesz.”

(A képen Gubcsi Attila grafikája)