Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A bölcsónk
A Magyar Művészetért Díjrendszer 43., felvidéki gáláján Nagymegyerben március 10-én Gubcsi Lajos Ex Libris Díjában részesül a:
Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
Érsekújvár gazdag történelemmel rendelkező város, melynek hatbástyás vára nem maradt meg az utókornak, de egyetlen magyar alapfokú tanintézménye szilárdan áll ,,magyar bástyaként,, a város és környéke gyermekei számára. Az intézménynek otthont adó patináns, mára műemlékké nyilvánított épületet 1925-ben adták át s 1950-től magyar iskolaként szolgál.
A Czuczor Gergely Alapiskola 9 évfolyamát jelenleg 393 tanuló látogatja, melynek 25 százaléka a környező településekről utazik be naponta. A tantestület korábbi és jelenlegi eredményei, szakmai felkészültsége, pedagógiai érzékenysége a garancia arra, hogy a tanulók biztonságban érezzék magukat az intézményben. A 35 tagú tantestület ma is részt vesz az oktatás megújulását célzó folyamatokban, szolgálják a társadalom és szülők igényeit, hogy a magas szintű tárgyi tudás mellett megfelelő emberi tartással is rendelkezzenek tanítványaik, s legyenek nyitottak, fogékonyak a művészetek értékeire, becsüljék meg a tudást.
Az alapiskola felkarolja a tehetségeket, hiszen szakköri tevékenység keretén belül ismerkedhetnek a gyerekek a néptánc, színjátszás, bábjáték, rovásírás, íjászat, újságírás, nyelvek és sportágak rejtelmeivel.
Büszkén viselik névadójuk, az andódi születésű Czuczor Gergely papköltő, nyelvművelő, szótárszerkesztő nevét, tiszteletére évente megrendezik a Czuczor Gergely – emlékhetet. Az intézmény a felvidéki magyar pedagógusképzésben 1966 óta játszik fontos szerepet, hiszen a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem gyakorlóiskolájaként működik. 
A gazdag múlt arra kötelezi őket, hogy oktató és nevelő munkájuk során kiemelt figyelmet fordítsanak településük, nemzetük történetének, hagyományainak megismerésére, ezért választották az iskola mottójának Vörösmarty Mihály idézetét: ,,A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek!“
További hírek

 HA FÉRFI VAGY, LÉGY FÉRFI!
Minta pedig van hozzá: Gyurta Gergely úszó. Kommentár nélkül mellékelem nyilatkozatát azok után, hogy 10. lett 25 km-en.
Ilyen egy sportoló, ha igaz ember. Kb. az 50 másodpercnél már fogod tudni, miről beszélek.
https://www.origo.hu/…/20190719-uszas-sirva-nyilatkozott-a-…..
És fogod tudni, mennyi erő, akarat, kitartás, becsület, elszántség és végtelen férfiasság van az ő életükben, munkájukban.
PÉLDAKÉPEK lehetnének, azok is, de a média-celeb-világ nem róluk szól, harsog, hanem ripacsokról
És ráadásul lassanként naponta köszönthetünk ÚJ HŐSÖKET A SPORTOLÓK világából.

 Képtalálat a következőre: „gyurta gergely”


Rákóczi ballada, Benkő László-Gubcsi Lajos Ismét Vereckénél című rockballadájának werkfilmje, interjúkkal, dalrészletekkel. Varga Miklós, Gubás Gabi, Kobzos Kiss Tamás, Tanka Balázs, Majsai Gábor, Nagy Csaba tárogatóművész - parádés előadóművészek sora 2011-ből a most netre tett összefoglalóban.
https://www.youtube.com/watch?v=wLmnrb4V6uc

Fiam most készítette e képet a szoborkertünkben álló Szent István szobor részletéről (Györfi Sándor alkotása).
Kifejez mindent a kompozíció - mindent, ami nekünk fontos.


HA MEGDOBNAK KŐVEL...?
A magyar ellenzék képviselői az EU-ban árulók módjára viselkednek, amikor kiszavazzák és frakciójukkal kiszavaztatni próbálják a Fidesz képviselőit a tisztségekből, Kiviszik az országból és beviszik az EU-ban utcai viselkedésüket, azt, amit a tévé székházánál bevezettekk, mikor "rájuk csapódott az ajtó véletlenül". Primitív dolog.
Most a Fidesz kövesse ugyanezt, másolja le, és itthon szavazza ki ugyanezen felfogás alapján az ellenzékieket a zsíros tisztségekből? Joggal teheti, hiszen politikai ellenségei, a diszkrimináció-pankráció kicsinyes bajnokai megadták erre a zöld lámpát. Egyet is értenék ezzel: szevasztok, by-by.
Vagy hagyja őket a Fidesz ott, ahol most is vannak, a parlamenti vezető funkciókban, megmutatva, hol a dimenzió-különbség a pankráció és a politika között? Ezzel is egyetértenék.
S ha dönteni kellene? ÉN BIZONY kiszavaznám őket a funkcióikból. Ciao, ti akartátok. Ráadásul nem csak itthon, hanem büdös lehelettel az európai fórumokon is. Micsoda nagy röhögés lehet ott mások között, amikor látját a sáskákat össze-vissza röpdösni, győzködni arról hogy igen, verjétek ki a magyarokat!
Magyarok? Pitik. What a pity?

Istenem, Dobrev Klára, amint ügyködik ezen. Brrrrrrrr.

Képtalálat a következőre: „pankrátorok”


Meister Évi volt kedves idézni Rákóczi 1704-es gyulafehérvári fejedelemmé válásának évfordulóját. Én is hozzájárulnék: íme, az Ismét Vereckénél írt Rákóczi rockballadánk Benkő Lászlóval, Varga Miklóssal, Gubás Gabival, Kobzos Kiss Tamással és más, nagyszerű művész barátainkkal - a felvételek a munkácsi, ungvári várban, Veredkénél, Erdélyben készültek Wonke Rezső rendezésében. Nagy Endre producerrel. A film kér részben - s előtte a 6 és fél perces spot a stúdiófelvételről.
Szívből ajánlom munkánkat, ma is meleg önt el tőle.
A SPOT
https://www.youtube.com/watch?v=4keaeUiM_lk
A FILM ELSŐ RÉSZE (a 25. percnél ér véget az I. rész)
https://www.youtube.com/watch?v=l2GvbQL-GO4&t=72s
A FILM 2. RÉSZE:
https://www.youtube.com/watch?v=FmZ79vtXH7c&t=1283s
A képen a munkácsi vár

HOGY AZ A...!!! Nem találom a közölhető szót...!
Két román szenátor törvénytervezetet terjesztett be arról, hogy június 4. legyen számukra Trianon napja, nemzeti nap, győzelmi nap.
"A trianoni szerződés nemcsak Erdélynek az anyaországhoz, Romániához történt visszatérését szentesítette jogilag, hanem a térség többségi román lakosságának politikai és polgári jogait is elismerte. (szóval értjük: Erdély visszatért anyaországához, hogy az a...!)
...ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti lobogót."
Állítólag bele lehet fulladni a korlátozhatatlan mohóságba.