Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A bölcsónk
A Magyar Művészetért Díjrendszer 43., felvidéki gáláján Nagymegyerben március 10-én Gubcsi Lajos Ex Libris Díjában részesül a:
Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
Érsekújvár gazdag történelemmel rendelkező város, melynek hatbástyás vára nem maradt meg az utókornak, de egyetlen magyar alapfokú tanintézménye szilárdan áll ,,magyar bástyaként,, a város és környéke gyermekei számára. Az intézménynek otthont adó patináns, mára műemlékké nyilvánított épületet 1925-ben adták át s 1950-től magyar iskolaként szolgál.
A Czuczor Gergely Alapiskola 9 évfolyamát jelenleg 393 tanuló látogatja, melynek 25 százaléka a környező településekről utazik be naponta. A tantestület korábbi és jelenlegi eredményei, szakmai felkészültsége, pedagógiai érzékenysége a garancia arra, hogy a tanulók biztonságban érezzék magukat az intézményben. A 35 tagú tantestület ma is részt vesz az oktatás megújulását célzó folyamatokban, szolgálják a társadalom és szülők igényeit, hogy a magas szintű tárgyi tudás mellett megfelelő emberi tartással is rendelkezzenek tanítványaik, s legyenek nyitottak, fogékonyak a művészetek értékeire, becsüljék meg a tudást.
Az alapiskola felkarolja a tehetségeket, hiszen szakköri tevékenység keretén belül ismerkedhetnek a gyerekek a néptánc, színjátszás, bábjáték, rovásírás, íjászat, újságírás, nyelvek és sportágak rejtelmeivel.
Büszkén viselik névadójuk, az andódi születésű Czuczor Gergely papköltő, nyelvművelő, szótárszerkesztő nevét, tiszteletére évente megrendezik a Czuczor Gergely – emlékhetet. Az intézmény a felvidéki magyar pedagógusképzésben 1966 óta játszik fontos szerepet, hiszen a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem gyakorlóiskolájaként működik. 
A gazdag múlt arra kötelezi őket, hogy oktató és nevelő munkájuk során kiemelt figyelmet fordítsanak településük, nemzetük történetének, hagyományainak megismerésére, ezért választották az iskola mottójának Vörösmarty Mihály idézetét: ,,A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek!“
További hírek

MI KELL A BOLDOGSÁGHOZ? - semmi és minden...
Ismét megkaptam valakitől - unokahúgomtól - az alábbi képet, Nem győzök csodálkozni, és szeretni, amit rajta látok. Valamikor az 50-es évek végén Tibor öcsémmel, nagyon kiöltözve... akkor ez így nézett ki... Kiskunfélegyháza legutolsó, külső utcájában, közvetlenül mögöttünk kis, torékeny cserepes házunk... most látom csak, Tibin a lordok kétsoros zakója 30 forintos kivitelben, de mégiscsak lordos, mi a manó?!...így éltünk, így kezdtük... és Istenem: MILYEN BOLDOGOK VOLTUNK

 A képen a következők lehetnek: 2 ember, , mosolygó emberek, álló emberek, cipők, öltöny és túra/szabadtéri


 Budapest megérdemli Tarlóst.
Tarlós megérdemli Budapestet.
Ha belegondolunk, érdemi szempontok alapján csakis ő, a többiek dafke-emberek vagy bohócok.
Nyilvánvaló, hogy a város érdekében egy városvezetőre szavazok.
És ez itt nem a reklám helye, viszont el akartam mondani világosan, mások számára is megfontolásra javasolva

 Sértettségből vagy elvi okokból távozott Tarlós István az SZDSZ-ből?


Ma délben, az augusztus 20-i ünnepi szentmise és kenyérszentelés keretében átadtam az Ex Libris Díjat, melyet az 1001. évükben járó bakonybéli bencés szerzetesek emlékére adományoztunk. 1001 évesek! István királyunk alapíttatta. Micsoda 1001 év és történelem!
A díjat a közösség vezetője, Izsák atya vette át és köszönte meg megható szavakkal - teljes nevén PhD Baán Zsolt Izsák OSB filozófia és teológia szakos, felszentelt szerzetes.
Korábbról idézem tőle: „Mindenkitől külön és mindenkivel egységben." - ez nagyon szép és igaz, főleg rájuk.
És ami nekem nagyon tetszett ma, az személyes: nem Gubcsi úrnak, nem elnök úrnak szólítottak hivatalos köszöntőkükben, hanem egyszerűen csak így: Lajos.
Mint a testvérek között mindig is szokás.

Kivételes helyen és alkalomból adom át ma Ex Libris Díjamat:
Bakonybélben a bencés rendnek a Szent Mauríciusz Monostorban. 1001 évesek! István királyunk alapíttatta. Micsoda 1001 év és történelem!

A képen a monostor, a díj díszdobozának első és hátsó oldala és a logó, Ötvös Nagy Ferenc alkotása

 A képen a következők lehetnek: égbolt, felhő, fa, ház és túra/szabadtéri


 

 Farkas, Farkasok, Emberfarkas, Vérfarkasok, Szürke


VILÁGOS, MINT A NAP (a helyzet) - csak ez az ember sötét.
"Kedden reggel jelentette be a Fővárosi Főügyészség, hogy felbujtóként, előre kitervelten elkövetett emberölés miatt vádat emeltek Gyárfás Tamás ellen a Fenyő-ügyben. A volt úszóelnököt azzal vádolják, hogy ő adott parancsot riválisa meggyilkolására Portik Tamásnak. Ha bűnösnek találja a bíróság, a bírói gyakorlat alapján 10-15 év börtönre számíthat, mondta az Origónak ifj. Lomnici Zoltán. Az ügy számtalan kérdést felvet: Gyárfás Tamás milliárdos vagyonától kezdve addig, hogy a bírósági ítélettel az bizonyosodhat be, hogy a baloldal médiája évtizedeken keresztül egy riválisát megölető köztörvényes bűnöző kezében volt." - Ennél tömörebben nem nagyon lehet összefoglalni, mint ahogyan az origo.hu tette.
És sejtettük, nyeltük és magunkban ítéletet hoztunk - értelmetlenül látszólag - 2 évtizeden át.
Mert bár messze még az ítélet, úgy gondoljuk, meglesz az is. Legalább ennyi vigasz a szemérmetlen bűnözővilág elviselése, a kín ellensúlyozására.

Képtalálat a következőre: „gyárfás tamás”