Gubcsi Lajos
Hírek A MM Élőtárlata Albumok Díjak Gálák Gubcsi Lajos életrajza - A MM Laudációk Mecenatúra MM-díjazottak Hangoskönyvtár
A bölcsónk
A Magyar Művészetért Díjrendszer 43., felvidéki gáláján Nagymegyerben március 10-én Gubcsi Lajos Ex Libris Díjában részesül a:
Czuczor Gergely Alapiskola, Érsekújvár
Érsekújvár gazdag történelemmel rendelkező város, melynek hatbástyás vára nem maradt meg az utókornak, de egyetlen magyar alapfokú tanintézménye szilárdan áll ,,magyar bástyaként,, a város és környéke gyermekei számára. Az intézménynek otthont adó patináns, mára műemlékké nyilvánított épületet 1925-ben adták át s 1950-től magyar iskolaként szolgál.
A Czuczor Gergely Alapiskola 9 évfolyamát jelenleg 393 tanuló látogatja, melynek 25 százaléka a környező településekről utazik be naponta. A tantestület korábbi és jelenlegi eredményei, szakmai felkészültsége, pedagógiai érzékenysége a garancia arra, hogy a tanulók biztonságban érezzék magukat az intézményben. A 35 tagú tantestület ma is részt vesz az oktatás megújulását célzó folyamatokban, szolgálják a társadalom és szülők igényeit, hogy a magas szintű tárgyi tudás mellett megfelelő emberi tartással is rendelkezzenek tanítványaik, s legyenek nyitottak, fogékonyak a művészetek értékeire, becsüljék meg a tudást.
Az alapiskola felkarolja a tehetségeket, hiszen szakköri tevékenység keretén belül ismerkedhetnek a gyerekek a néptánc, színjátszás, bábjáték, rovásírás, íjászat, újságírás, nyelvek és sportágak rejtelmeivel.
Büszkén viselik névadójuk, az andódi születésű Czuczor Gergely papköltő, nyelvművelő, szótárszerkesztő nevét, tiszteletére évente megrendezik a Czuczor Gergely – emlékhetet. Az intézmény a felvidéki magyar pedagógusképzésben 1966 óta játszik fontos szerepet, hiszen a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem gyakorlóiskolájaként működik. 
A gazdag múlt arra kötelezi őket, hogy oktató és nevelő munkájuk során kiemelt figyelmet fordítsanak településük, nemzetük történetének, hagyományainak megismerésére, ezért választották az iskola mottójának Vörösmarty Mihály idézetét: ,,A múltat tiszteld a jelenben és tartsd a jövőnek!“
További hírek
Akarsz boldog, könnyfakasztó kacagást, sőt: igazi nagy röhögést?
Olvasd el az alábbit, a szöveget - és hallgasd meg utána a benne közölt fletót.
Zsebkendőket készíts elő, s ha kell, lélegeztetőgépet, ha a röhögéstől mégis fuldokolni kezdesz.
Mindig tudtam: fletó a legnagyobb aduász a Fidesz javára.

https://444.hu/2019/03/23/gyurcsany-ledobta-a-bombat-mintha-az-erzelmes-latinovits-zoltan-revedezne-a-regi-szep-idokon-a-badogpultot-tamasztva

 Képtalálat a következőre: „gyurcsány fotók”


2012
Felejthetetlen percek Kósa Ferenccel, Berki Krisztiánnal, Rudolf Péterrel A Magyar Művészetért Díjátadó gáláján - ez a filmtudósítás PREMIER itt és most.

 

https://youtu.be/y9FHiZjzTJI


CSIKI-CSUKI HELYZET ÉS A VÁLASZ!
-A Fidesz azonnal elhagyja a Néppártot. ha felfüggesztik, azt ugyanis nem tudja tudomásul venni ilyen döntés esetén - mondta Gulyás Gergely miniszter.
HELYES.
Felfüggesztés esetén ez az út. Jobb lett volna elkerülni, de a méltóság feladása a porban fetrengés szintje.

Szoborkertünk Kossuth-díjas alkotói: Györfi Sándor, Kő Pál, Mihály Gábor, Schrammel Imre - és a szobrok: Attila, Árpád és fiai, Szent István, Zrínyi Ilona és a kis Rákóczi, Krisztus, a Napba öltözött asszony, Mária, Meghalt, mert magyar, Hunyadi János, Aba Sámuel, a kun címerállat: a kétfarkú oroszlán, Két kun kapitány, és Schrammel Imre 6 terrakottája.

Kossuth-díj egy kiváló szobrásznak, Mihály Gábornak - A Magyar Művészetért Szoborkertjében öt évvel ezelőtt felállított szobrával, a Hunyadi Jánossal támasztjuk alá gratulációnkat. A szobrot Böjte Csaba szentelte fel a díjátadó gála keretében. E kitüntetés után elmondhatjuk, hogy szoborkertemben valamennyi szobor alkotója Kossuth-díjas művész.

1848
Mások voltak, mint bárki más

Nem számolgatta, mit tesz ő, Petőfi
És nem készített józan leltárt Jókai
Nem morgott hitvesére a kis Szendrey
- hogy hát ki keresi meg a mára valót?

Nem olvasták a jövő felmagasztaló sorait
És nem hallhatták a szót: dicsőség őnekik
Nem vágyták hasukba muszkák szuronyait
- csak égtek együtt a tömeggel lázukban

Nem éhezett gyomruk csalfa aranyakra
És köptek a hatalom vad gőgjére kacagva
Nem kíméltek rangot, fütyültek stallumokra
- nem az ő rendjük az, ha nincs szabadság

Nem féltek senkitől, szikrázott a reményük
És a vak hit, hogy legyőzik minden ellenségük
Nem hátráltak, mert lent csak vacogott a jövőjük
- tettük szívből jött, ezért izzik a fényük az égen

 (Gubcsi Lajos, 2019. március 15.)

 1848-ban forradalmi hullám söpört végig Európán, az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc ennek volt a része. Az alábbiak közül melyik országban nem tört ki forradalom 1848-ban?